Jan Fischer bude ministrom a už mu na účet z kampane pribudli milióny

09.07.2013 Celý región

Praha 9. júla (TASR) - Budúcemu českému ministrovi financií, neúspešnému prezidentskému kandidátovi Janovi Fischerovi nabehlo na účet za nesplatenú prezidentskú kampaň za ostatných šesť dní od darcov 4,3 milióna Kč. Informovali dnes české médiá.
Právnik a šéf predstavenstva firmy BSP Lawyer Partners Daniel Paľko mu vo štvrtok (4. júla) poslal milión, v pondelok na účte pribudlo 1,34 milióna Kč od podnikateľa v energetike (CE Group) Ladislava Drába a dnes mu prispel dvoma miliónmi Kč istý David Sivor. Uviedol to spravodajský server iDnes.cz.

Fischera zamestnala po voľbách CE Group, ktorej predseda predstavenstva mu s dlhmi pomohol.

Janovi Fischerovi zostali po prezidentskej kampani dlžoby vo výške približne 5,5 milióna Kč a dlhý čas nedostal na účet žiadne peniaze. Prvé dorazili po tom, ako s ním dezignovaný premiér Jiří Rusnok začal koncom júna rokovať o jeho účasti v úradníckej vláde, informoval Český rozhlas. Dodal, že podľa vyjadrenia Fischera, ktorý v pondelok prijal ponuku na funkciu vicepremiéra a ministra financií v Rusnokovej vláde, by účet z kampane mal byť celkom vyrovnaný ešte počas dnešného dňa.

Šéf Fischerovej prezidentskej kampane, kardiochirurg Jan Pirk však spojitosť darov s novou funkciou vo vláde odmietol.

Samotný Fischer sa ku konkrétnym darcom nevyjadruje. V rozhovore pre server iDnes.cz povedal, že mu s dlžobami pomôžu sponzori, ktorí ho podporovali aj v minulosti.

"Mená sponzorov uvidíte na transparentom účte," odpovedal iDnes.cz na otázku, či bude schopný spravovať štátne financie, keď sa jeho prezidentská kampaň skončila s niekoľkomiliónovými dlhmi.
 

Vyberte región